ویتامین c چیست ؟ ویتامین سی که به نام دیگر اسید اسکوربیک شناخته می شود یکی از اساسی ترین مواد مغذی مورد نیاز بدن می باشد که کاربردهای بسیار وسیعی در حوزه سلامت انسان ها دارد. علاوه بر تشکیل عروق خونی و کلاژن سازی در استخوان ها ویتامین سی به بهبود روند سلامت بدن کمک شایانی می کند. ویتامین سی به دفاع و کمک در مقابل نفوذگران خارجی در بدن معروف می باشد. ویتامین سی همانند یک آنتی اکسیدان قوی در برابر رادیکال های آزاد در داخل سلول های بدن نقش خود را ایفا می کند. از طرف دیگر ویتامین سی عملکردهای مکمل گونه دیگری نیز دارد برای نمونه ویتامین سی امکان جذب آهن را در بدن به طور موثری افزایش می دهد. همان طور که می دانید رادیکال های آزاد امکان ابتلا به بیماری های خطرناکی از جمله سرطان و بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. در این مقاله سعی داریم به بررسی عملکرد ویتامین سی در بدن و به خصوص تداخلات مطرح در حوزه دارو در ارتباط با ویتامین سی بپردازیم. در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
همانطور که از تجربیات پزشکی برمی آید استفاده از ویتامین سی بدون نظر پزشک و به صورت مکرر سبب می شود که عوارض جانبی این دارو و تداخلات دارویی آن به شدت افزایش یابد و عوارض ناخواسته ای را برای بدن شما به همراه داشته باشد. عموم مکمل ها حاوی موادی هستند که عموما دارای تداخلات دارویی با داروها و یا مکمل های دیگر هستند. اکثر مردم تصور می کنند که ویتامین سی یک نوع مکمل دارویی کم خطر و یا بیخطر می باشد در حالی که همانند سایر مکمل ها و داروهای موجود در بازار مصرف بیرویه ویتامین سی نیز می تواند عوارض جدی برای شما به همراه داشته باشد.
میزان مصرف مجاز ویتامین c در خانمها و آقایان چه مقدار می باشد؟
همانطور که علوم پزشکی نشان داده است میزان مصرف ویتامین سی برای بزرگسالان در مردان حدود ۹۰ میلی گرم و برای بزرگسالان در بانوان حدود ۷۵ میلیگرم می باشد. یکی از مزایای مصرف مجاز ویتامین سی این است که رادیکال های آزاد که بیشتر از مقدار مجاز در بدن وجود دارند را تعدیل کرده و به جلوگیری از سکته کمک میکند. اگرچه در فواید ویتامین سی می توان جملات بسیار زیادی را نوشت اما عموم کاربرد ویتامین سی در پیشگیری از بیماری های قلبی و سرطان می باشد.
اشکال مرسوم ویتامین سی در چه فرم هایی وجود دارد؟
ویتامین سی به صورت فرم ها و شکل های مختلفی وجود دارد که می توان به سدیم آسکوربات وپتاسیم آسکوربات و اسید آسکوربیک اشاره کرد. اینها رایجترین فرمهای موجود ویتامین سی می باشند و برای اطلاع از دیگر فرم های می توانید به اینترنت مراجعه کنید.
مهمترین منابع تامین ویتامین c برای بدن شما چه منابعی می باشد؟
در ادامه این مقاله می خواهیم مهم ترین منابع تامین ویتامین سی را بررسی کنیم. فلفل های قرمز و فلفل های سیاه و حتی سیب زمینی و یا گوجه فرنگی و در حالت کلی با کمی اغماض کلیه میوهها و سبزیجات و مرکبات می تواند به تامین ویتامین سی مورد نیاز بدن شما کمک زیادی بنماید.
تداخلات دارویی ویتامین سی ؟
مصرف زیاد ویتامین سی سبب می شود که داروهای دیگری یا مکمل های دیگری که مصرف می کنید تداخلات دارویی یا مکملی برای شما ایجاد کند که عوارض ناخواستهای را تشدید کرده و یا سبب بروز مشکلات دیگری شود. می خواهیم بررسی کنیم که مهمترین تداخلات دارویی ویتامین c چه مواردی می باشد. اولین موردی که می توان به عنوان یکی از تداخلات دارویی مهم به آن اشاره کرد تداخل دارویی استامینوفن و ویتامین سی می باشد. اگر بخواهیم دقیقتر توضیح دهیم مصرف همزمان دوزهای استامینوفن بالا در ترکیب با ویتامین سی سبب کاهش سمیت کبدی موجود در استامینوفن می شود. در افرادی که برای درمان بیماریهای خود از استامینوفن با دوزهای بسیار قوی استفاده می کنند توصیه می شود که همزمان برای کاهش عوارض ناخواسته و مشکلات به وجود آمده از دوزهای بالای استامینوفن به صورت همزمان مکملهای ویتامین سی را مصرف کنند. نکته ای که باید به آن دقت کنید این است که مصرف هرگونه دارو و یا مکمل باید تحت نظر پزشک مسلط و مجرب انجام بگیرد و خطرات ناشی از مصرف خودسرانه دارو و یا مکمل ممکن است عواقب جبران ناپذیری برای شما به ارمغان بیاورد. در این مقاله به این موضوع پرداخته ایم که ویتامین c چیست و در بخش دوم مقاله بیشتر به عوارض مصرف بیش از حد ویتامین c پرداخته ایم
تداخل دارویی دوم که در این مقاله می خواهیم آن را بررسی کنیم تداخل داروهایی است که در شیمیدرمانی مورد استفاده بیماران قرار می گیرد. اگر چه آنتی اکسیدان های قوی همانند ویتامین سی سبب بهبود و مرتفع کردن عوارض ناخواسته تولید شده از داروهای شیمی درمانی می باشد اما نکته اینجاست که باید به کاهش تاثیر داروهای شیمی درمانی نیز اشاره کرد اگرچه همواره استثنائاتی در این زمینه وجود دارد اما هنوز تحقیقات قطعی در ارتباط با مصرف و یا مصرف نکردن آنتی اکسیدانهایی که در طول دوره شیمی درمانی ممکن است اثرات مثبت یا منفی بگذارند وجود ندارد.
نوع سومی که از تداخلات دارویی در هنگام مصرف ویتامین سی به وجود می آید و باید به آن دقت کرد آسپرین می باشد که مصرف آسپرین در حالت کلی سبب افزایش دفع ویتامین سی موجود در بدن و در دراز مدت باعث کاهش منابع ویتامین سی در بدن می شود. در افرادی که مصرف مکرر آسپرین را در رژیم دارویی خود دارند توصیه می شود که از مکمل های ویتامین سی به صورت کامل بهره گرفته و چند صد میلیگرم از ویتامین سی را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
چهارمین نوع از تداخلات دارویی ویتامین سی که در این مقاله به آن اشاره می کنیم تداخل دارویی ویتامین سی با داروی ضد انعقاد خوراکی یا وارفارین می باشد. در گزارشات پزشکی نشان داده شده است که اسید آسکوربیک با این داروی ضد انعقاد خوراکی دارای تداخلات دارویی بوده و ممکن است منجر به اسکوربوت شود. اسکوربوت با علائمی همانند ضعف، خستگی، ظهور جوشهای پوستی و کبودی و یا خونریزی لثه بروز پیدا میکند. برخی از علائم اولیه اسکوربوت ممکن است در طول ساعات اولیه پس از ظهور خود به خود ترمیم و بهبود پیدا کنند اما ممکن است در حالتی که شما از کمبود ویتامین سی رنج ببرید استخوان ها نیز در این بیماری درگیر شده و عواقب جبران ناپذیری را برای شما به همراه داشته باشد.
در این مقاله به این موضوع پرداختیم که ویتامین c چیست و در بخش دوم این مقاله به عوارض مصرف بیش از حد ویتامین c پرداخته ایم