در این مقاله سعی داریم به ابن موضوع بپردازیم که پروتئین چیست ؟. همه ما می دانیم که پروتئین ها از مولکول های بزرگی ایجاد شده اند که بسیاری از سلول های داخل بدن انسان برای داشتن یک عملکرد صحیح به آن ها وابسته است و عملا بدون آن زندگی میسر نیست. ساختار داخلی پروتئین ها را شاید این گونه تشبیه کرد که بگوییم پروتئین ها از اسید های آمینه تشکیل شده و شکل گرفته اند. همانطور که گفته شد می توان نتیجه گرفت که ساختار و عملکرد داخلی بدن انسان ها به پروتئین ها وابسته می باشد. کارهای مهمی که می توان در این عملکرد صحیح به آن ها اشاره کرد عبارتند از تنظیم فعالیت سلول های داخلی بدن، و همچنین عملکرد صحیح بافت ها و اندام های دیگر بدن که به بیان ساده تر می توان گفت بدون وجود پروتئین ها عملا این فعالیت ها امکان پذیر نمی باشند. پس نتیجه می گیریم که سلول های داخل بدن ما برای رشد و اصلاح خود به پروتئین ها نیازمند هستند. پروتئین یا این ماده مغذی بسیار حائز اهمیت در تعداد زیادی از غذاهای ما همانند گوشت های ماهی و مرغ و هم چنین در تخم مرغ ها و حبوبات و حتی لبنیات وجود دارد و ما روزانه به سهم های زیادی از آن را مورد استفاده قرار می دهیم و این گونه به پروتئین مورد نیاز بدن دست می یابیم.
از طرف دیگر در بدن انسان اندام های مختلف همانند ماهیچه و پوست و حتی استخوان ها و بخش های عمده ای از بدن در حالت کلی حاوی میزان قابل توجهی از پروتئین ها در گروه های مختلف من جمله آنزیم های گوناگون، هورمون های مختلف و آنتی بادی های متفاوت هستند. در حالت کلی پروتئین ها را می توان به عنوان انتقال دهنده های سیستم عصبی در بدن انسان تشبیه کرد و بگوییم پروتئین ها این گونه عمل می کنند. برای مثال به چند نمونه از این دست اشاره می کنیم تا اهمیت و تاثیر این پروتئین ها به خوبی آشکار شود. برای نمونه اول هموگلوبین که وظیفه اساسی آن به عنوان حامل اکسیژن خون در بدن انسان است یک پروتئین بوده و اهمیت آن نیز بسیار بالاست .
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی پروتئین ها بپردازیم و دانش شما را در این باره افزایش دهیم. انواع مدل های پروتئینی اعم از دو دسته پروتئین های گیاهی و پروتئین های حیوانی وجود دارند که در غذا ها و در طبیعت به وفور هر دو مدل را می توانید بیابید.
چگونه پروتئین مورد نیاز بدن ما تامین می شود؟
عموما اغلب انساان ها با داشتن یک برنامه رژیم غذایی متنوع، سالم و مفید نیاز بدنی خود به پروتئین و منابع پروتئینی را تامین خواهند کرد. برای نمونه گوشت یک غذای سالم و مملو از پروتئین بوده که به صورت هفتگی یا ماهانه آن را مصرف می کنیم. یک نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که افزایش مصرف این ماده غذایی یا هر ماده غذایی حاوه پروتئین الزاما به معنای مصرف گوشت یا غذای دیگر به صورت مصرف بیشتر و یا تکرر گنجاندن در برنامه غذایی نیست. اگر چه در عین حال شما می توانید انتخاب های متفاوتی نیز داشته باشید تا یقین حاصل کنید که میزان دریافت بدن شما از پروتئین ها به مقدار کافی بوده و مشکلی از این بابت وجود ندارد. قطعا برای شما این سوال پیش خواهد آمد که بگوییم منابع پروتئینی دقیقا چیست؟ و شما چگونه با دانستن این منابع و شناخت آن ها می توانید نیاز بدن خود به پروتئین را تامین کنید.
شاید تا کنون این گونه تصور کرده اید که تنها مصرف غذاهایی که در دسته پروتئین ها قرار می گیرند کافی باشد اما باید بگوییم که الزاما تمام میزان پروتئین های جذبی و حتی موجود در مواد غذایی یکسان نمی باشند. ترتیب و مدل قرارگیری اسید های آمینه ای که برای مثال قسمت سفیده یک تخم مرغ را شکل می دهند با ترتیب شکلی و الگویی اسید های امینه ای که ساختار و شکل پروتئین های داخل یک لیوان شیر کم چرب را تشکیل می دهد بسیار متفاوت خواهد بود. زمانی که شما برای تامین حجمی از پروتئین های بدن خود رژیم های غذایی مختلفی را انتخاب کرده و تنوعی از غذاها را در یک برنامه غذایی سالم مصرف می کنید این موضوع به این مفهوم خواهد بود که تنوع غذایی گوناگون شامل پروتئین های متفاوت می باشد حتی اگر همه آن طیف غذایی مختلف از اسید های امینه یکسان یا متفاوت ایجاد شده باشد.
برای روشن تر شدن موضوع برای شما در ادامه این مقاله چند مثال ذکر می کنیم. برای مثال پروتئین موجود در شیر و یا حتی پروتئین موجود در ماست کازیین و پروتئین وی می باشد و به این نام مطرح است. در همین حال برای نمونه زمانی که گوشت ماهی و یا مرغ در برنامه غذایی خود مصرف می کنید در حقیقت پروتئین دیگری به نام علمی کلاژن و میوزین را مصرف می کنید. برای مثال بعد می توان حبوبات را در نظر گرفت. حبوبات در حالت کلی حاوی پروتئین دیگری به نام علمی لژومین بوده و همچنین تخم مرغ ها دارای میزان وسیعی از پروتئین های گوناگون من جمله آویدین و آلبومین می باشند. بنابراین می توان جمع بندی کرد که هم نوع و هم میزان پروتئین دریافتی در دسته های مختلف بوده و باید بهترین انتخاب را طی مشورت با پزشک متخصص در برنامه و رژیم غذایی خود بگنجید.
تعادل نیتروژنی چیست و چه کمکی به سوخت و ساز و ساخت عضله در ارتباط با پروتئین می گذارد؟
طی نتایج تحقیقات علمی مختلف در زمانی که تعادل نیتروژنی در بدن شما به صورت پایدار باقی مانده باشد این موضوع به این مفهوم است که عملیات مختلف اعم از تولید و تخریب نیتروژن به صورت بالانس قرار گرفته و بدن در حالت پایدار باقی مانده است. به صورت مشابه و عکس حالت قبل در زمانی که تعادل به صورت منفی قرار بگیرد آن گاه پروتئین ها در آن شرایط با سرعت و شتاب بالاتری نسبت به زمانی که می خواند در بدن تولید شوند تخریب شده و عملا نابود می شوند. از آنچه گفته شد می توان نتیجه گرفت که تعادل مثبت نیتروژن در بدن شما سبب می شود که ساخت و ساز عضله در بدن شما شکل بگیرد.
آنتی بادی چیست و ارتباط آن با پروتئین ها در بدن انسان چگونه است؟
می توان گفت که آنتی بادی ها یک نوع پروتئین خاص می باشد که از بدن شما در مقابل آنتی ژن یا نفوذگران خارجی که می خواهند به بدن شما نفوذ کنند محافظت می کند و در واقع کمکی است که به سیستم ایمنی می کند. لازم به ذکر است که معمولا یکی از راه هایی که انتی بادی به مقابله با آنتی ژن در داخل بدن می پردازد متوقف کردن پروتئین ها می باشد که در مرحله بعد توسط گلبول های سفید خون از بین خواهند رفت.
چه رژیم غذایی مبتنی بر پروتئین برای شما کافی خواهد بود؟
طبق گزارشات و تحقیقات پزشکی باید بگوییم که یک رژیم غذایی مناسب و استاندارد باید علاوه بر داشتن میزان مناسب از پروتئین ها شامل میزان مناسبی از چربی ها هم باشد چرا که طبق آنچه گفته شد نقش و عملکرد چربی ها در بدن انسان بسیار حائز اهمیت است. در حقیقت چربی های موجود در غذا به منظور تامین انرژی داخلی بدن و حمایت از عملکرد سلول های داخلی اجتناب ناپذیر هستند. یک عملکرد بسیار مهم دیگر از نقش پروتئینی این است که آن ها به محافظت از اندام های بدن و همچنین گرم نگه داشتن بدن در شرایط مختلف کمک شایانی می کند.
نکته پایانی این که اگر نیاز به مصرف مکمل ها یا پودر های پروتئینی دارید حتما باید با پزشک متخصص خود مشورت کنید و برنامه غذایی مناسب خود را از متخصص تغذیه دریافت کنید تا دچار عوارض ناشی از مصرف زیاد پروتئین نشوید.
در ان مقاله به این موضوع پرداختیم که پروتئین چیست